علت صدادادن گوش هنگام خمیازه کشیدن

علت صدادادن گوش هنگام خمیازه کشیدن

علت صدادادن گوش هنگام خمیازه کشیدن

تصور کنید تازه از خواب بیدار شده، در حال نوشیدن چای اول صبح خود هستید و  خمیازه می‌کشید. ناگهان صدایی عجیب و غریب یا زنگ ضعیفی در گوش شما می‌پیچد و افکارتان را به طور کامل مختل می‌کند. در ابتدا این صدا را یک آزار جزئی و کوتاه مدت در نظر دارید اما زمانی که دوباره تکرار ‌شود، کلافه‌کننده خواهد بود. صدا دادن یا وزوز گوش به خصوص هنگام خمیازه کشیدن برای بسیاری از افراد گیج‌کننده بوده و دلایل زمینه‌ای دارد.

وزوز گوش یا صدا دادن گوش طبیعی است؟

منظور از صدا دادن یا وزوز گوش، شنیدن صدایی بدون منابع خارجی است. این صدا همانند صدای زنگ، وزوز، خش خش و کلیک خواهد بود که شدت و مدت زمان آن در افراد مختلف، متفاوت است. براساس تحقیقات انجام شده به طور تقریبی 15 تا 20 درصد از افراد نوع خاصی از وزوز گوش را تجربه می‌کنند.

بدین ترتیب صدا دادن گوش یک بیماری شایع بوده که با دلایل مختلفی همراه است. با اینکه اغلب صدا دادن گوش به منزله کاهش توانایی شنوایی فرد محسوب می‌شود اما عوامل مختلف دیگری همانند تغییرات فیزیولوژیکی در گوش و ساختارهای اطراف آن نیز دلیل صدا دادن گوش هستند.

به طور کلی صدا دادن یا وزوز گوش امری طبیعی نیست اما همیشه با عارضه و مشکلات بزرگ شنوایی همراه نخواهد بود. اگر شما نیز به هنگام خمیازه کشیدن، صدایی در گوش خود احساس می‌کنید، باید برای درمان و کنترل این عارضه به سراغ متخصصان حرفه‌ای بروید. در صورتی که ساکن غرب تهران هستید، به بهترین شنوایی سنجی در غرب تهران مراجعه کنید تا دلیل اصلی این صدای داخل گوش خود را متوجه شوید.

رابطه میان خمیازه و گوش‌ها

علت صدادادن گوش هنگام خمیازه کشیدن

خمیازه یک رفتار طبیعی ناشی از خستگی و کسالت است که از نظر فیزیولوژیکی اهداف مشخصی دارد. برای مثال خمیازه به خنک شدن مغز کمک می‌کند تا هوشیاری شما بهبود یابد. همچنین با خمیازه کشیدن سطح اکسیژن دریافتی شما افزایش یافته و گردش خون نیز تسهیل پیدا می‌کند.

شاید رابطه میان خمیازه و گوش‌ها برای شما عجیب یا غیرقابل درک باشد اما خمیازه با شیپور استاش ارتباط دارد. شیپور استاش نیز گوش میانی را به پشت گلو متصل کرده و به یکسان شدن فشار درون گوش کمک می‌کند.

بدین ترتیب لوله‌های نام برده شده نقش مهمی در قدرت شنوایی افراد دارند. در زمان خمیازه کشیدن، شیپور استاش بازتر شده و هوا در داخل یا خارج گوش میانی جریان پیدا می‌کند. در نتیجه این فرآیند شما به هنگام خمیازه کشیدن صدای زنگ یا وزوزی را داخل گوش خود احساس می‌کنید.

5 دلیل صدا دادن گوش به هنگام خمیازه کشیدن

علت صدادادن گوش هنگام خمیازه کشیدن

با توجه به رابطه مستقیمی که میان خمیازه و شیپور استاش وجود دارد، شنیدن صدا در گوش به هنگام خمیازه کشیدن امری رایج است اما شاید مسئله خیلی طبیعی محسوب نشود. به هر حال برای رفع این عارضه و درک دلیل اصلی آن باید از کلینیک‌های شنوایی سنجی متخصص راهنمایی بگیرید. در ادامه 5 دلیل اصلی صدا دادن گوش به هنگام خمیازه کشیدن را شرح می‌دهیم.

اختلال در عملکرد شیپور استاش

یکی از دلایل اولیه برای تجربه صدای زنگ در گوش به هنگام خمیازه کشیدن، اختلال عملکرد شیپور استاش است. هنگامی که شیپور استاش به درستی باز یا بسته نشود، عدم تعادل فشار در گوش رخ می‌دهد. در نتیجه شما صدا یا زوزی را در گوش خود می‌شنوید. عوامل موثر بر عملکرد شیپور استاش عبارت هستند از:

  • آلرژی: التهاب ناشی از واکنش‌های آلرژیک که لوله‌های استاش را مسدود می‌کند.
  • عفونت‌های سینوسی: احتقان ناشی از عفونت‌های سینوسی عملکرد لوله‌های شیپور استاش را مختل می‌کند.
  • سرماخوردگی و عفونت‌های تنفسی فوقانی: این بیماری‌های رایج عملکرد شیپور استاش را به طور موقت مختل می‌کنند.

تغییرات فشار گوش

خمیازه باعث بروز تغییرات فشار در داخل گوش میانی می‌شود. زمانی که خمیازه می‌کشید، حرکت سریع فک و باز شدن شیپور استاش، فشار درون گوش را تغییر می‌دهد. در صورتی که این تغییرات فشار در همه جای گوش یکسان نباشد، شما در گوش خود صدای زنگی را می‌شنوید.

این معضل بیشتر برای افرادی که یکی از عارضه‌های زیر را تجربه کرده‌اند. عدم تنظیم فشار گوش به طور حتم یکی از دلایل اصلی صدا دادن گوش شما به هنگام خمیازه کشیدن است:

  • باروتروما: درد یا ناراحتی گوش ناشی از تغییرات فشار که اغلب در طول سفر هوایی یا غواصی تجربه می‌شود.
  • بیماری منییر: نوعی اختلال در گوش داخلی که با سرگیجه، کاهش شنوایی و وزوز گوش همراه است.

تحریک اعصاب شنوایی

خمیازه کشیدن حتی عصب شنوایی منتقل‌کننده سیگنال‌های صوتی از گوش داخلی به مغز را نیز تحریک خواهد کرد. این روند همراه با تغییرات فشار در طول خمیازه کشیدن رخ می‌دهد و صدای زنگ یا صداهای دیگری را در گوش ایجاد می‌کند. در برخی از شرایط خاص این عارضه تشدید می‌یابد:

  • نوروم آکوستیک: تومور خوش‌خیم عصب شنوایی که باعث وزوز گوش می‌شود.
  • از دست دادن شنوایی: کم‌شنوایی مرتبط با افزایش سن حساسیت به محرک‌های شنوایی طبیعی را دوبرابر کرده و در نتیجه باعث شنیدن صدایی در گوش می‌شود.

تنش عضلانی

خمیازه کشیدن اغلب با کشش عضلات فک و گردن همراه است. در افراد مبتلا به تنش مزمن در این نواحی، خمیازه کشیدن فشار عضلانی موجود را تشدید کرده و به طور غیرمستقیم بر سیستم شنوایی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. تنش عضلانی ذکر شده با موارد زیر همراه خواهد بود:

  • اختلالات مفصل گیجگاهی فکی: اختلال در عملکرد مفصل فک طیف وسیعی از علائمی همانند وزوز گوش را همراه دارد.
  • کشیدگی عضلات گردن: کشش گردن بر اعصاب مرتبط با گوش تاثیر دارد و به طور بالقوه باعث زنگ زدن و صدا دادن گوش به هنگام خمیازه می‌شود.

استرس و خستگی

استرس و خستگی آگاهی از احساسات بدن همانند وزوز گوش را افزایش می‌دهد. خمیازه کشیدن اغلب پاسخی به این حالات بوده و شرایطی ایجاد می‌کند که افراد صدای زنگی را در گوش احساس کنند. شرایط مرتبط با استرس و خستگی که وزوز گوش را تشدید می‌کنند، در ادامه ذکر شده‌اند:

  • اختلالات اضطرابی: افزایش استرس توانایی شما برای درک زنگ زدن گوش را تقویت می‌کند.
  • کمبود خواب: کمبود خواب یکی از علائم وزوز گوش شدید بعد از خمیازه کشیدن است.

آیا برای درمان صدای گوش هنگام خمیازه کشیدن باید به متخصص مراجعه کنم؟

اگر گاهی به هنگام خمیازه کشیدن صدایی در گوش خود می‌شنوید، هیچ جای نگرانی نیست و این عارضه به طور کامل بی‌خطر خواهد بود. در مقابل اگر این علائم به طور مداوم تکرار شده و تشدید ‌یابد، برای ارزیابی توانایی شنوایی خود باید از متخصصان حرفه‌ای کمک بگیرید. با مشاهده این علائم به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کنید:

  • وزوز طولانی مدت گوش
  • از دست دادن شنوایی
  • سرگیجه شدید و مشکلات مربوط به حفظ تعادل

در نهایت اینکه صدای زنگ در گوش هنگام خمیازه کشیدن یک اتفاق بی‌اهمیت به نظر می‌رسد اما تحت تاثیر فرآیند فیزیولوژیکی زمینه‌ای قرار دارد. به هر حال درک دلایل این عارضه به تشخیص درست و درمان به موقع اختلالات شنوایی کمک می‌کند.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *